Alzheimer Café Amstenrade
Ergotherapie bij ouderen met dementie en hun mantelzorgers aan huis (EDOMAH)
Woensdag 5 maart a.s. bespreken Elisabeth de Sonnaville en Astrid Schoonbrood, ergotherapeuten bij ergotherapiepraktijk Zuid-Limburg dit thema. Mensen blijven steeds langer zelfstandig thuis wonen. Enerzijds omdat men dit zelf wil, anderzijds omdat dit het gevolg is van het huidige beleid vanuit de overheid. Vaak gaat dat prima, maar soms ontstaan er problemen op het gebied van veiligheid, zelfstandigheid of onderlinge verhoudingen. Welke opties zijn er dan? Tijdens deze bijeenkomst krijgt u meer inzicht in de mogelijkheden die er zijn om het thuis wonen haalbaar te houden voor iedereen die betrokken is. Thema's die besproken worden zijn o.a. "hulpmiddelen", "communicatie", "samenwerking" en "balans". In een boeiende presentatie illustreren de beide dames hoe mantelzorgers (en zorgpersoneel) zichzelf kunnen beschermen tegen fysieke overbelasting door verstandiger om te gaan met het begeleiden van iemand met dementie. Dat laten ze bv. zien door voor te doen hoe je verstandiger iemand in en uit een stoel kunt helpen en hoe je mensen handiger kunt begeleiden bij het voortbewegen. Uiteraard is er ruim de gelegenheid om vragen te stellen.
De vorige keer, woensdag 5 februari spraken Erik Schwillens en Tom Smeets, beiden psycholoog bij Cicero Zorggroep, over het belang van goede communicatie bij dementie. Het begrijpen van informatie of het uiten ervan kan veranderen voor iemand met dementie. Door geheugenproblemen kan een persoon met dementie dingen anders interpreteren of moeilijker onthouden, vaak in herhaling vallen, blijven hangen in iets dat niet meer kan (zoals autorijden) of een gedachte hebben die niet klopt. In een levendige presentatie, waarbij ze geregeld de bezoekers betrokken, werd aangegeven hoe daarmee omgegaan kan worden. In reacties op aangedragen situaties door bezoekers werd door Tom en Erik duidelijk gemaakt, dat er geen pasklare oplossingen bestaan en dat zij het ook niet altijd weten. Toch werd ook duidelijk dat het goed is anderen in te schakelen en probleemsituaties met anderen te delen, zoals bv.in het Alzheimer Café of in de bijeenkomsten van het lotgenotencontact. Ook nu weer werd uitgesproken, dat wie niet goed voor zichzelf zorgt, uiteindelijk ook niet goed voor de ander kan zorgen.
Rond 21.45 uur beëindigde de gespreksleider, Wim Tonglet, de avond met de constatering dat de presentatie van Erik en Tom zeer boeiend en de moeite waard geweest was. Hij bedankte de sprekers met een mooie bos bloemen en de bezoekers gaven hem een luid applaus. Daarna kondigde Wim de volgende avond van het Alzheimer Café Amstenrade aan. Dan, op 5 maart a.s. bespreken Elisabeth de Sonaville en Astrid Schoonbrood ergotherapie bij ouderen met dementie en hun mantelzorgers aan huis. Deze avond van het Alzheimer Café Amstenrade vindt, zoals altijd, plaats in de recreatieruimte “De Gasterij” van Zorgcentrum Elvira-Leontine, De Gijselaar 10 te Amstenrade. De zaal is open vanaf 19.00 u. Het programma begint om 19.30 uur en eindigt omstreeks 21.30 uur. De toegang is gratis, aanmelden is niet nodig.